TUKAR LINK


Kenapa nak buat link exchange antara blog?
Nak tingkatkan trafik? Nak blog banyak pengunjung? mestilah, tanpa pengunjung, tak meriah lah blog kita.
Buat pengiklanan secara percuma dengan bertukar-tukar link sesama blog atau kita panggil dalam bahasa orang puteh Link Exchange adalah salah satu cara mudah nak banyakkan pelawat ke blog kita. Di bawah aku akan tunjukkan 3 langkah mudah buat link exchange antara blog. InsyaAllah, Mudah je.
Langkah 1
  • Cari mana-mana blog yang sudi bertukar-tukar link dengan korang. Bagaimana nak tahu?
  • Cara yang mudah  adalah cari dekat enjin carian seperti Google atau Yahoo.
  • Taipkan keyword ” Tukar Link ” atau ” Link Exchange” kat ruangan search enjian carian. Lihat gambar di bawah.



Pilih Pages from Malaysia jika ingin bertukar link dengan blog orang Malaysia. # Senarai laman blog yang sudi bertukar link akan terpampang kat enjin carian tersebut.


Langkah 2

Letakkan link blog yang korang nak tukar link dekat blog list/ blogroll korang. Bagi blog blogspot, korang boleh gunakan gadget bloglist seperti gambar di bawah.

Klikkan pada ADD GADGET di ruangan Layout blogspot anda



Kemudian,Klik pada Blog list



Masukkan Link URL Blog yang anda nak link exchange

Senarai bloglist anda boleh diletakkan di sidebar blog atau mana-mana posisi blog yang anda inginkan.
Langkah 3
Selepas korang letakkan link blog tersebut, korang perlu beritahu dengan pemilik blog berkenaan supaya dia juga meletakkan link blog korang di dalam bloglistnya. ok? . Macam ” win-win situation” la. :)
harap anda sudi menukar link dengan kc.tinggalkan komen anda,nanti kc linkkan ok, tq.
P/S: Hopefully, tutorial yang simple mampu membantu new blogger. 
SOURCE:www.bloggerwanita.com (thanx aya)


























Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...